JF-17 Pakistan üretimi savaş Jeti

JF-17 Thunder Kardeş ülke Pakistan tarafından Çin ile ortak üretilmektedir. Ülkemizin malum F-35 ambargosundan dolayı halkımız tarafından neden kardeş ülkeden almıyoruz soruları çok kez sorulmaya başlandı. Bu yazımda Pakistan’ın savaş jeti olan JF-17’yi sizler için araştırdım. Öncelikle JF-17 maliyet açısından çok düşük bir uçaktır hatta ABD yapımı F-16’nın üçte biri fiyatında dır. Malum fiyat düşük olduğu için özellik olarak ta F-16’nın gerisinde bir uçaktır. F-16 almaya gücü yetmeyen ülkeler tarafından tercih edilen bir sistemdir.

JF-17 Pakistan

Türkiye JF-17 alsa hangi amaçla kullanır ?

JF-17 Thunder ülkemizde olası bir savaşta fayda sağlar mı ? Aslında bu uçağı ülkemize bir savaştan ziyade terörle mücadelede kullanılması için alına bilir masraf bakımından F-16 ya göre daha ucuz bakımları ve parçaları var. Türkiye Cumhuriyeti böyle bir teknolojiye para yatırması bir çok kesimden tepki çekebilir nedeni bölgemizde bulunan ülkeler 5. Nesi uçaklara geçerken ülkemiz 4.nesil bir uçağa para yatırması tuhaf karşılanır. Bizim için en önemli ve en öncelikli iş bu ihtiyacımızı ithal etmek değil üretmektir. Savunma Sanayi Başkanı Demir’in açıklamalarına göre bizim 5. Nesil yerli uçağımız MMU 2027’de havalanması bekleniyor. Bu yüzden almak yerine “Ar-Ge’ye ” daha fazla yatırım yapıla bilir.

Yerli ve Milli 5. Nesil uçağımızı daha kapsamlı tanımak için tıklayınız.

JF-17 Thunder Block III

Pakistan’ın yerli uçağı JF-17 Block-3 ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Block-3 versiyonu ile uçak 4.5 nesil savaş uçağı seviyesine ulaştı. Pakistan Hava Kuvvetleri’nin ‘JF-17 Block III’ modeli savaş uçaklarından 50 adet envanterine katması bekleniyor. İlk iki uçağın 2020’de hazır olması ve yapılacak kabul testlerini takiben 2021’de ilk teslimatların gerçekleşmesi planlanıyor. Pakistan, uçağa daha teknolojik hale getirmek için İngilizler ve İtalyanlar ile de görüşüyor.Radar sisteminin ASEA olması ve çeşitli füze istemlerini kullanabilmesi, havada yakıt ikmali gerçekleştirmek için gerekli teknolojiye sahip olması ve yeni nesil bir kokpite , yeni veri bağlantıları/elektronik harp özelliklerine sahip olabilmesi için uçağı yeni bir varyanta göre yaptı.

Pakistan, kendi kullanacağı JF-17’ler için ASELSAN tarafından tasarlanan yeni nesil, çok algılayıcılı hedefleme podu ASELPOD’u tercih etmiş, ASELPOD sipariş vermişti.

Dost ve Kardeş ülkelerimiz Azerbaycan ve Pakistan JF-17 Block II alım satım anlaşması yapılmıştır. JF-17Block III Birim maliyeti bakımından F-35’nin yarı fiyatınadır bu yüzden ülkemiz yakın zamanda MMU üretemeyecekse alması mantıklıdır onun dışında bu denli pahalı bir silah sistemini almasını ben doğru bulmuyorum.

JF-17 Teknik Özellikleri

Uzunluk: 14.9 M

Kanat Açıklığı: 9.4 M

Kalkış Ağırlığı: 12.474 kg

Taşına bilir yük Ağırlığı: 3.629 kg

Maksimum Hız: 1.960 km/h

Uçuş Menzili. 2.037 Km

İlk Uçuş: 2003

Birim Maliyeti: JF-17 Block I (25-30 Milyon$) JF-17 Block III ( 60 Milyon$)

Pakistan

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Yerli ve Milli 5.Nesil uçağımız hakkında bilgi için tıklayınız.

Kaynak: Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.