Yerli Aşı da insanlı deneylere başlandı

Yerli aşı için çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Yerli aşı ilk kez insan üzerinde Erciyes Üniversitesinde denendi, başta ülkemiz olmak üzere dünyada bir çok ülke doğru aşıyı bulmaya çalışıyor. İngiltere de yapılan aşı çalışmalarında deneklerin bir kısmında ciddi yan etkiler görüldü bunun üzerine İngiltere insanlı deneylere bir süre ara verdi. Ülkemiz de geçtiğimiz ay insan deneylerine başlanan Çin aşısı bulunuyor. Herkesin merak ettiği soru.

Yerli Aşı

Peki Neden Çin Aşısı Türkiye’de deneniyor ?

Aşı geliştiren firma veya ülkeler onay alına bilmesi için aşılarını belirli sayıda ülkede denenme şartı var bu yüzden Çin üretimi aşılar ülkemizde ve başka gönüllü ülkelerde deneniyor. Ülkemizin Geliştireceği aşıları denenmesi için gönderile bilecek ülkeler Azerbaycan, Pakistan, Katar, Suriye, Libya ve Somali gibi yakın ilişkilerimizin olduğu ülkelere gönderile bilir.

Erciyes Üniversitesi Yerli ve Milli Aşı çalışması “ERUCOV-VAC” ilk dozu bir gönüllüye uygulandı.

Yerli ve Milli Aşı çalışmasında Erciyes Üniversitesi’nde önemli aşamaya gelindi. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ERAGEM) COVID-19’a karşı geliştirilen, Koçak Farma’da GMP şartlarında üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının AR-GE çalışmaları tamamlandı.

ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının etik kurul izni ve Sağlık Bakanlığı’ndan alınan onayların ardından Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) ilk dozu bir gönüllüye uygulanarak Faz 1 çalışmalarına başlandı. Ülkemize hayırlı olur inşallah.

Yerli Aşı Ne Zaman Kullanıma Hazır Olur ?

Erciyes Üniversitesi tarafından COVID-19’a karşı geliştirilen ERUCOV-VAC inaktif aday aşısı 18-55 yaş arasında sağlıklı ve daha önce covid-19 hastalığını geçirmemiş toplam 44 gönüllüye uygulanacak.

Gönüllülere 3 hafta ara ile iki kez uygulanacak olan aday aşının Faz 1 çalışmasının 05 Ocak 2021 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır. ERUCOV-VAC inaktif aday aşının Faz 1 çalışmasının başarıyla tamamlanması halinde Ocak 2021 tarihinde Faz 2 çalışmalarına geçilecek.

Erciyes Üniversitesi

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

JF-17 Pakistan üretimi savaş Jetini tanımak için tıklayınız.

Kaynak: TRT Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.