Altay tankı üretimi başladı…

Altay, Türkiye’de geliştirilen 3.nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’nu komuta eden Fahrettin Altay‘dan almıştır.

Millî Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007’de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. 9 Kasım 2018’de, Altay ana muharebe tankının T1 ve T2 konfigürasyonlarına ilişkin geliştirme, prototip üretimi, test ve seri üretim programının temelleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesi ile atılmıştır. Proje kapsamında İnsansız Kuleli Altay T3 tankının da geliştirilmesi planlanmaktadır.

Altay tankı gövde gösterisine hazırlanıyor
Altay Tankı

Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore’nin Rotem firmasıdır. “Altay” olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mâli kaynak ayrılmıştır. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanmış ve seri imalatın ise 2019 yılının sonunda devreye alınması öngörülmektedir. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi K2 Black Panther ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.

Ateş gücü

Ana muharebe tankı Altay’ın ana silahı Güney Kore şirketi Hyundai-Rotem kanalı ile yapılan teknoloji transferi anlaşması kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilecek 3 km atış menziline sahip olan ve STANAG 4385’e uyumlu her türlü mühimmatı atabilecek yivsiz-setsiz kaval tipi krom kaplamalı namluya sahip ve özel çelikten üretilecek 120mm 55 kalibre yivsiz top olarak belirlenmiştir. Topun toplam namlu uzunluğu 6,6 m ve ağırlığı 1324 kilogramdır. Tankın üretim sürecinin başlaması ile seri üretim safhasına geçilecektir.Tank atış kontrol sistemi, tank komuta kontrol muharebe bilgi sistemi ve elektrikli silah kule tahrik sistemi Aselsan tarafından üretilecektir. Tankta ayrıca uzaktan kumandalı silah sistemleri olarak 7.62 mm ve 12.7 mm makineli tüfek ve 40 mm bomba atar bulunması planlanmaktadır.

Altay tankı motoru;

1500 beygir güç üreten ve dizel yakıt sistemiyle çalışan motor tankı 70 km/h ile hareket ettirebiliyor ve tanka 500 km’lik bir harekat menzili de sağlıyor. Altay’ın rakipleri olan ve dünyanın en iyi tankları olarak kabul edilen Leopard 2’de 1479 beygirlik dizel motor, M1 Abrams’da ise 1500 beygirlik gaz türbinli motor kullanılıyor.

ALTAY ANA MUHAREBE TANKI - SSB
Altay Tankı

Altay tankı zırhı;

Tankların en önemli özelliklerinden biriside kendilerini koruyabilmeleridir, bununda büyük bir kısmını sahip oldukları zırhlarıyla sağlarlar. Tankların en önemli en çok korunması gereken yeri, tankın ön yüzüdür. Altay tankı da bu korumayı sağlamak ve tanka büyük bir dayanırlık kazandırmak için tankın zırhını tahribat konusunda başarılı olan ve tanksavar füzeleri üreten Roketsan firması tarafından geliştirilmesi uygun görülmüştür. Roketsan, Altay tankı kompozit malzemeden üretilen, içeriği biraz da gizli olan yeni nesil bir zırh tipi kullanıyor. Leopard 2 ve M1 Abramsda da kompozit tip zırhlar kullanılmakta.

Zırhı : Roketsan:Bor karbür

ALMANYA’DAN ADI KONMAYAN AMBARGO

Türkiye, Almanya’nın üstü kapalı ambargosu karşısında motoru da içeren güç paketi için başka ülkelerle görüşmelere başladı. Buradaki kıstas, prototipte fazla değişikliğe gitmeyecek güç paketini bulmak. Bir ülkeyle yapılan görüşmelerde neredeyse sona gelindi. Yetkililer, yakın bir zamanda sonuç alınacağını düşünüyor.

FESİH YOK

Kaynakların verdiği bu bilgilere dayanarak CHP’nin talebi gibi bir fesih söz konusu değil. Motorun başka bir ülkeden bulunması bekleniyor. “Bulunmazsa ne olacak?” sorusuna yanıt: “Milli üretim beklenecek.”

MOTORDA MİLLİ ÜRETİM

BMC’nin aldığı diğer ihale ise tank güç paketi ihalesi. Savunma Sanayi Başkanlığı, BMC ile 1500 beygir gücünde dizel motor, çapraz tahrikli transmisyon, soğutma paketi ve ilgili alt sistemlerden oluşan güç grubu geliştirilmesine yönelik de sözleşme imzalamıştı. Yetkililer, yurtdışından motor gelmeme ihtimaline karşı milli üretim çözümünün gündeme geldiğine dikkat çekiyor. “Firma güç paketi üzerinde çalışıyor. Önlerinde iki yılları var. Takip ediyoruz” diyorlar.

TSK’NIN TANK İHTİYACI VAR MI?

Yetkililer, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları sırasında mevcut tankların kabiliyetlerinde büyük eksiklik görüldüğünü belirttiler. Bu nedenle hızla tank modernizasyonuna gidildiğini anlattılar. Verdikleri bilgiye göre, mevcut tankların durumu iyi bir seviyeye getirildi. Üstelik bu modernizasyon Türkiye’nin kendi imkânları ile yapıldı.

MİLLİ ÜRETİM ŞART

Almanya örneğinden hareketle ihtiyaç duyulan aksamın Türkiye’de üretilmesi şart. Savunma Sanayi Başkanlığı, savunma sektörüne ilişkin ihtiyaç duyulan aksamla ilgili bir çalışma yaptı. 200’e yakın kalemde üretime ihtiyaç var. Hedef, tüm bunların Türkiye’de üretimini sağlamak.

Altay tankı üretimi başladı!

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, motor nedeniyle aksaklıklar yaşanan Altay ana muharebe tankında yeni bir gelişmeyi duyurdu.

M5 Dergisi’nin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Demir, Altay’ın üretimine başlandığı haberini verdi. Demir, “Böyle bir şeye neden dün başlanmadı diye sorulabilir. Bir üretim tesisi kurmaya başlayacaksınız ve bunun devamında beş adet ürettim, üç yıl bekledim olmasın diye bir süreç koyuluyor.” açıklamasında bulundu.

Yurtdışından hazır olarak tedarik edilmesi planlanan güç paketleri ile üretime başlanacağı mayıs ayında gündeme gelmişti. Prototip çalışmasında kullanılacak olan motorlar hakkında Prof. Dr. Demir, söz konusu platformla ilgili yaşanan motor sıkıntısı için alternatif bir çözüme gidileceğinin altını çizmişti.

Altı adet Altay tankının üretildiğiyle ilgili duyumlara karşı Demir, “yedek motor sayısı nedeniyle tam olarak altı adet denilemeyeceğini” ifade etti. 

Bunun gibi milli silahlarımızın daha fazlasını görmek tanımak isterseniz. Buraya tıklaya bilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.