MMU – Milli Muharip Uçak

MMU Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.

Proje’de yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacaktır.

TF-X

MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi planlanan F-35A uçakları ile birlikte görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.

İmzalanan Ana Sözleşme, Geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamaktadır. Söz konusu dönem içinde hava aracının geliştirilmesi, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmasını amaçlamaktadır.Ana Sözleşme, SSM ile 05 Ağustos 2016 tarihi ile imzalanmış olup, başta Ana Yüklenici TUSAŞ olmak üzere, Proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar ile birlikte heyecanla çalışmalar artırılarak sürdürülmektedir. TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik Ana İlkeler Sözleşmesi (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, Anlaşma Tutanağı 10 Mayıs 2017’de imzalanmıştır. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki İşbirliği Anlaşması 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Ön tasarım aşaması sonunda ise Projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülmektedir.

TUSAŞ, Projenin ana hedefleri doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, sertifikasyonu, bakım ve idame bilgisini ve tecrübesini artırmaya yönelik tüm milli imkânlardan yararlanma yönünde azami gayret gösterecektir.

MMU – Genel Özellikler:

Kanat Açıklığı: 13 m

Uzunluk: 21 m

Yükseklik: 6 m

Motor Gücü: 2×27.000 lb

Maksimum Seyir İrtifası: 55.000 ft

Maksimum Hız: 1.8 Mach

G Limitleri: +9G / -3,5G

Tasarım Özellikleri:

Düşük Görünürlük (Stealth)

Gövde İçi Silah İstasyonları

Yüksek Durumsal Farkındalık

Süperseyir (Supercruise)

Sensör Füzyonu

Operasyonel Kabiliyetler:

Çok Maksatlı Avcı Rolü (Multi Role & Swing Role)

Hava Üstünlük Rolü (Air Superiority)

Görüş Ötesi ve Görüş İçi Angajman (BVR & WVR)

Aviyonik ve Sensörler:

AESA Radar

Elektronik Harp Sistemi

Kızıl Ötesi Tarama ve Tespit Sensörü

Akıllı Kokpit Yapısı

Sonuç:

Paris Air Show’da ilk kez görücüye çıkan ve özelliklerinde değişikler yapılmasının yanı sıra kesin olarak açıklanan teknik verilere bakacak olursak TF-X şahsi olarak beklediğimizden de iyi bir savaş uçağı olacak. Bu konuda da zaten TUSAŞ Genel Müdürü sayın Temel Kotil’in “Kabiliyet anlamında F-22 ve F-35 arasında yer alacak aynı zamanda –

Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacak” şeklinde ki açıklamaları projede ortaya konulacak emeğin ve kararlılığın tezahürü niteliğinde. Projede yaşanan gelişmeler ve değişimler genel hatlarıyla oldukça pozitif.

Taliplisi çok
TFX-MMU

Umuyoruz ki proje planlandığı gibi 2023 yılında hangardan çıkış, 2025 yılında ilk uçuş, 2028 yılında ise seri üretim olacak şekilde aralıksız ve kazasız belasız nihayete erdirilecek.Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi son teknoloji savaş uçağını kendisi yapabilecek hale gelecek. Ülkemizin bu proje ile kazanacağı bilgi birikimi, teknolojik kazanç ve bunun yanında potansiyel ihracatlarla elde edilecek maddi kazancın boyutunu kestirmek dahi mümkün değil.

Bu sebeple Milli Muharip Uçak projesi kapsamında en alttan en üste kadar çalışan personelin ve bu projede görev alan firmaların sonuna kadar tüm varlığımızla arkalarında olmamız gerektiğini unutmamak icap ediyor.

Türk Milleti inanacak, Türk mühendisleri yapacak, Türk pilotları uçacak… Türkiye başaracak!

Tanıtım Animasyonu

Teknoloji ve Tarih

Kaynak : Tusaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.