Türkiye`nin sesten hızlı İHA`sı GÖKSUNGUR

Yerli insansız hava araçlarına bir yenisi daha ekleniyor. TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk turbojet motorlu süpersonik (sesten hızlı) İHA’sı olma özelliğini taşıyacak olan Göksungur şuan geliştirmeleri devam ediyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı ile ondan sonra geliştirilmesi planlanan ve süpersonik hıza sahip olacak olan GÖKSUNGUR İnsansız Hava Aracı hakkında detaylar verdi. AKSUNGUR’un adını saatte 180 kilometre hızla uçan “doğan” isimli kuştan aldığını söyleyen KOTİL, “ Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var, o da 380 kilometre hızla uçuyor dedi. Ürettikleri ANKA ve Aksungur ile gökyüzünde ses getiren TUSAŞ, saatte bin 600 kilometre hıza çıkabilecek olan Göksungur için çalışmalarını sürdürüyor.

Göksungur İHA ilk uçuşunu 2020'de gerçekleştirecek | DefenceTurk
Temsili Görsel

” GÖKSUNGUR Süpersonik versiyonu daha sonra gelecek”

Temel Kotil, Aksungur’un ardından üretilmesi planlanan Göksungur’a ilişkin de “Bunun (Aksungur’un) süpersonik versiyonu daha sonra gelecek. Aksungur’un bir sonrası süpersonik olacak inşallah. Göksungur dünyadaki en hızlı kuş olacak. Bizde bir çalışma bittiğinde öbürü başlar. Henüz takvimlenmiş bir şey yok. Bu sene bitene kadar Aksungur ile uğraşırız, sonra Göksungur gelir.” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu projeleri yürütürken ihtiyaç duyulan insan kaynağı için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Kotil, 3 bin 600 çalışanımız var, geçen yıl bin personel aldıklarını, bu yıl da kadrolarına genişleteceklerini söyledi.

Saatte Bin 600 km uçacak yerli İHA

 TUSAŞ’ın geliştirmekte olduğu son proje süpersonik İHA’sı bir hedef hava aracı projesi. Henüz ismi net değil. Daha önce Tusaş Genel Müdürü ” KOTİL ” yapıtığı açıklamada adı Göksungur olabilir imasında bulunmuştu. Öncelikle hava savunma sistemlerinin testi ve geliştirilmesinde kullanılacak. Milli Muharip Uçak için de görev yapacak. MMU’nun yanında kol uçuşu yapıp, ortak operasyon yürüte bilecek. MMU’daki pilot etrafında bulunan bu İHA’ları da kontrol edebilecek. Ses duvarını aşan hızı ise 1,4 Mach olacak. Yani buda saatte yaklaşık 1600 km süratte ulaşabilecek.

 TUSAŞ’ın geliştirdiği süpersonik İHA (hedef uçak) rakip savunma sistemlerine kendisini farklı bir uçak olarak mesela F-16, F-4 gibi göstere bilecek yeteneğe sahip olacak. Böylece savaş veya çatışma esnasında rakip savunma sistemlerini yanıltmak, karıştırmak, erken uyandırıp yanlış atış yapmalarına neden olarak füzelerini tüketmek için de kullanılacak. TUSAŞ’ın en yeni ürünü süpersonik İHA’nın ağırlığı 100 kg’ın altında olacak. Ancak rakip radarlarda görünümü ve tanımı büyük uçak gibi görünecek şekilde tasarlanacak.

Süpersonik İHA’da TUSAŞ’ın geçmesi gereken kritik bir eşik yok. ‘Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi Şimşek’teki motorun geliştirilip kullanılması planlanıyor. Ayrıca gelecek hedefler için yüksek hızda motor çalışması da yapılacak.

TUSAŞ İHA - ANKA ve AKSUNGUR - YouTube
Tusaş`ın Ürettiği İHA ve SİHA

Teknoloji Ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Daha fazla içeri için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.