Roketsan tarafından Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen geliştirilen TRLG-230, 230 milimetrelik lazer güdümlü karadan karaya füze sistemidir.
Roketsan tarafından TRG-230 isimli KKS + ANS güdümlü füze sistemi üzerinden geliştirilen TRLG-230, lazer arayıcı başlığa sahiptir. Lazer arayıcı başlık sayesinde TRLG-230, sahadaki diğer platformlar tarafından belirlenen hedefleri de vurabilmektedir. Roketsan tarafından paylaşılan atış videosunda; Bayraktar TB2 SİHA tarafından işaretlenen hedefin, TRLG-230 ile vurduğu gözlemlenmiştir.


TRLG-230 füzesinin özellikleri şu şekilde:
- Menzil: 70 km
- Harp Başlığı: Tahrip + Çelik Bilye
- Güdüm:
- Küresel Konumlama Sistemi
- Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi
- Ataletsel Navigasyon Sistemi
- Lazer Arayıcı
Ülkemizin füze kabiliyetlerinde özellikle güvenlik güçlerimize sahada yeni kabiliyetler getirecek teknolojiler üzerinde çalışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRLG-230 füze sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu:
“TRG-230 füze sistemine arayıcı başlık entegre edildi. TRGL-230 ismini verdiğimiz bu füze sistemi İHA ve SİHA’ların işaretlediği sistemlerini karadan vurabilecek şekilde geliştirildi. Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesini yaptığı hedef lazer güdümlü 230 mm füze sistemi tarafından vuruldu. Bu yeni gelişme bilhassa cephedeki askerlerimizin gücüne güç katacak.”



Güdümlü topçu mühimmatı ihtiyacı
Günümüz muharebe sahasında sahadaki birliklere yönelik hassas topçu desteği kritik önem taşıyor. Özellikle sahadaki fırsat hedeflerine yönelik yapılacak atışlarda güdümsüz topçu sistemlerinin dağılımın (yüksek CEP değeri problemleri) getireceği olumsuz etkiye karşı maliyet etkin çözümler olarak görülen güdümlü topçu sistemleri birçok ordunun da ilgilendiği silah sistemleri olarak öne çıkıyor.
Dünyada yaygınlaşan lazer güdümlü obüs mühimmatları bu tarz problemlere karşı etkin oyuncular olarak görülüyor. Ancak uygun maliyetli şekilde topçu roketleri üzerinden geliştirilen güdümlü füzeler de bahse konu problemlere karşı etkin alternatif olma potansiyeline sahip. Roketsan tarafından yine bu tarz ihtiyaca karşı geliştirilmiş TRG-122 sistemi de bulunuyor. Ayrıca obüs mühimmatlarının dağılımının iyileştirilmesi için çeşitli yerli projeler de devam ediyor.
Roketsan tarafından geliştirilen TRG-122 sistemi geçmişte deniz platformu üzerinden ateşlenerek kullanılmış ve başarılı şekilde hedefini vurmuştu. Yeni geliştirilen lazer güdümlü TRLG-230’un da deniz platformları üzerinde kullanılması sürpriz olmayacaktır.
Teknoloji ve Tarih