TCG Anadolu Donanmanın Amiral Gemisi

TCG Anadolu L-400, yapımı süren, ana yapılandırması bakımından amfibi hücum gemisi (LHD) sınıfına giren Türkiye’nin ilk gemisidir. Aynı zamanda ana görevi bakımından amfibik harekâtlarda da kullanılabilecektir. Yapımı tamamlandığında Türk Deniz Kuvvetlerinin amiral gemisi olacak geminin yapımı için 2014 yılında yapımına başlanmıştır. Geminin tasarımında İspanyol donanmasına ait Juan Carlos I (L61) gemisinin tasarımı örnek alınarak tasarlanmıştır. Türk donanmasının ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan TCG Anadolu tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek. 1 tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlana bilecektir. Kıtalar arası görevlere çıkabilecek elverişliliğe sahip olan geminin, aktif olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de görev alacaktır.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
Temsili Görsel TCG ANADOLU

TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2021’nin ilk aylarında girmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi LHD (Landing Helicopter Dock) Gemisi TCG Anadolu’nun yapım çalışmaları Sedef Tersanesi tarafından sürdürülmektedir.

(SSM) Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) olarak ihaleye çıkarılan ve daha sonra Havuzlu Helikopter Gemisi’ne (LHD) dönüştürülen proje, en son Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) olması kararlaştırıldı. ‘TCG Anadolu’ adı verilen geminin inşasına, Tuzla Sedef Tersanesi’nde başlanmıştı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin küresel veya bölgesel olarak yaşanan olaylar karşısında ani reaksiyon gösterebilen, afet ve insani yardım yapabilen bir yapıya kavuşması için tasarlanmıştır. Uzak mesafelere güç aktarımı yapabilen, hava imkân kabiliyeti olan, geniş hacmi ile araç ve insanların belli bir süre korunaklı şekilde barınabileceği ‘TCG Anadolu’ da bu özellikler ön plana çıkıyor.

İç Tasarımı

TCG Anadolu 114 bloktan oluşuyor. Gemi tamamlandığında içinde kullanılan malzemelerin yüzde 68’i yerli olacak. Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi GENESİS ADVENT Savaş Yönetim Sistemi sayesinde geminin silah ve sensörlerinin kontrolü ile birlikte gemi savunmasının sağlanması, görev kuvveti komuta kontrol ve amfibi harekât desteği tamamlanmış olacaktır. Harekât öncesinde göreve göre konuşlandırılacak Kara kuvvetleri, Hava kuvvetleri ve Amfibi birlik Komuta Kontrol Sistemleri, NATO Harp Karargâhı Sistemleri bulunacaktır.Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı tarafından da, Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler milli olarak tasarlanmıştır.

Türk Deniz Kuvvetlerinin ilk LHD’si olacak ANADOLU’un “İlk Sac Kesim Töreni” 30 Nisan 2016 tarihinde Sedef Tersanesi’nde yapılmıştır.

TCG Anadolu Genel Özellikleri

  • Uzunluk:231 metre
  • Genişlik: 32 Metre
  • Maksimum hız:21 Knot
  • Mürettebat 1443 kişi

Teçhizat

  • 4 adet 20 mm’lik top
  • 4 adet 12.7 mm’lik STAMP
  • Hava Savunma Sistemleri

Amfibi harekâtlar

  • 46 adet Tank ve 77 hafif araç
  • Amfibi Gemi Havuzu
    • Uzunluk: 70 m
    • Genişlik: 17 m

Taşıma kapasitesi

  • 4 çıkarma gemisi
  • 4-6 lastik bot
  • 1 paletli araç
TCG-Anadolu Yetenekleri (Animasyon)

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Türkiye`nin gururu Altay tankı son durumunu öğrenmek için buraya tıklayanız.

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.