AKINCI ZMA ( Zırhlı Muharebe Aracı )

AKINCI ZMA AKINCI Zırhlı Muharebe Aracı (AKINCI ZMA); 350/400 HP dizel motoru ve otomatik şanzımanlı güç ünitesi sayesinde 15-19 ton amfibi paletli zırhlı aracın genel adı olup, ana muharebe tankı ile birlikte hareket edebilmektedir. AKINCI ZMA, farklı alt sistemleri entegre ederek çeşitli görevleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir platform tasarımına sahiptir. AKINCI ZMA; ZMA-15’in gelişmiş versiyonu olup, tüm ZMA sınıfı araçlarında% 90 ortak alt sistem ve yedek parça kabiliyetine sahiptir.

ZMA-15 ve AKINCI ZMA arasındaki temel fark; esas olarak ince gövde (6 tekerlekli), geliştirilmiş redüktör, zırh altında daha büyük iç hacim ve daha fazla yük taşıma kapasitesi. AKINCI ZMA; Daha ağır bir silah sistemi (90/105 mm kule veya 120 mm havan sistemi gibi) ve mühimmat taşıyabilse de ZMA-15 gibi hareketlilik ve zırh korumasından ödün vermeyecektir. Çöl koşullarında, çamurlu / asfalt arazide, asfalt veya sabit yollarda yüksek hızda sürüş yapabilen zırhlı araçlardır. Araçlar girip çıkıyor; arkasında hidrolik rampa veya rampa üzerinde bilet kapısı var. En üstte geniş bir manga örtüsü ve pilot, komutan ve nişancı var.

Güç paketinin bakım ve onarımı araç ve kabine erişim sağlayabilen ön kapak üzerinden gerçekleştirilir. Aracın iç kısmından izole edilmiş ve zırh plakalarıyla ayrılmış iki zırhlı yakıt deposu, ağırlık dengesi ve personel güvenliğini sağlamak için aracın arkasına yerleştirilmiştir.

AKINCI ZMA GÖVDESİ

AKINCI ZMA’ların gövdesi balistik alüminyum levhalardan alüminyum kaynak tekniği ile birleştirilerek imal edilir. Levha kalınlıkları farklı gövde düzlemlerinde balistik gereksinimlerine göre değişmektedir. Tamamen kaynak yapılı gövde, su sızdırmaz olup kapaklar ve tapalar su sızdırmaz contalıdır. Güç grubu kabini ile sürücü ve komutan mahalleri aracın ön tarafındaki hacmin takriben yarısını kullanırken, ni- şancı mahalli sağ orta kısımda bulunur. Geriye kalan arka kısımda ise 11 kişilik personel (manga) bölümü yer alır. Manga bölümünde sağda, solda ve arkada araç içerisinden dışarıya ateş etme imkanı sağlayan 5 adet atış mazgalı bulunur.
Komutan, nişancı, sürücü ve personelin araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcuttur. Sürücü için karanlıkta araç kullanımına imkan sağ- layan entegre gece görüş sistemleri kullanıcının isteği doğrultusunda temin edilebilmektedir.
FNSS tarafından ihraç edilen, AKINCI ZMA’lar, Güney Doğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinin Silahlı Kuvvetleri envanterinde görev yapmaktadır.

Kaynak: FNSS

Daha Fazla Askeri Teknoloji İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.