Altay Tankı`nda Son Durum Ne ?

Altay Tankı üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak yapılıp,  zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi planlanmıştır.

İlk çalışma 2008 yılında yapılmıştır. Sözleşmesi imzalanan projenin 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı geçmiştir. 

Altay Tankı

 Önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimine başlanması ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor.

Altay Tankı Neden Önemli ?

Altay Tankı, Türkiye’de geliştirilen 3 nesil ana muharebe tankıdır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007’de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak BMC ve Savunma Sanayi A.Ş. olarak belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’nu komuta eden Fahrettin Altay’dan almıştır.

Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir.

T1 Modeli

Altay tankı gövde gösterisine hazırlanıyor

Üretilecek olan İlk 250 adet tanktan 40 adeti T1 modelinde üretilecek. T1 modeli Roketsan ERA ve Aselsan Akkor AKS’yi bünyesinde barındırarak reaktif ve aktif korunmada rakiplerine oranla oldukça iyi sistemler kullanacak. Roketsan ERA; ALTAY tankının kinetik enerjili mühimmatlara karşı güçlü zırhını kimyasal enerjili mühimmatlara karşı yani ATGM’lere karşı da korunmasını arttırmak için Roketsan tarafından geliştirilen reaktif zırhtır ve en önemli rakibi olan Relikt sınıfı ERA’ya ben zer özellikleri vardır. Akkor AKS ise birinci sınıf AKS’ler içerisinde yer almak ile beraber gece-gündüz farketmeksizin her türlü zorlu koşulda güdümlü ve güdümsüz mühimmatlara karşı yüksek isabete yeteneğine sahip.

T2 Modeli

Altay Tankı

ALTAY T2 modeli; geliştirilmiş zırh sistemi, tecrit edilmiş gövde mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış yeteneği, mürettebat eğitim modu, mobil gizleme ağı olmak üzere T1 modeline oranla çok daha fazla yeniliğe sahip ve ilk 250 tankın 210 adetini oluşturacak. Bölgemizde en büyük rakibimiz olan İsrail’in sahip olduğu LAHAT lazer güdümlü tank topunun muadili olacak yerli yeni tanktan atılabilecek ATGM modeli geliyor. OMTAS ailesine bir yeni üye daha katılacak gibi gözüküyor. Henüz detaylar paylaşılmasa da T2 modelinin üretimine geçildiğine ülkemiz İsrail’in de bulunduğu lazer güdümlü tank topu üretebilen ülkeler arasına girmiş olacak.

T3 Modeli

ALTAY tankı T3 modeline geçtiğinde ise tasarımsal olarak 2 adet, üretime geçmiş ise 1 adet bulunan insansız kuleli tanklar arasında yerini alacak. Rus T-14 Armata tankı insansız tarete sahip ve seri üretime geçmiş tek tank iken Ukrayna geçtiğimiz günlerde insansız tarete sahip T-Rex tank konseptini yayınlayarak bu alanda bende varım demişti ve bildiğiniz gibi insansız taret otomatik doldurucu demek. TSK, ALTAY tankında kesinlikle otomatik doldurucu istememesine rağmen insansız taretin önemini de çok iyi bildiğini istekleri doğrultusunda göstermiş oldu. İnsansız taret sistemi şu anda çok fazla elektronik sorun ile karşı karşıya ve ilerleyen yıllarda çözüleceğini düşünüyoruz. Ayrıca taret insansız olduğu için çok daha zayıf bir zırha sahip ve tarete gelen her isabet tankın ateş gücünü kaybetmesine yol açabildiği için üzerinde oldukça çalışılması gerekilen bir proje fakat mühendislerimizin üstesinden geleceğine güvenimiz tam.

Altay Tankının Genel Özellikleri

  • Altay tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü).
  • Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor.
  • 12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor.
  • Aselsan tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank.
  • Roketsan Bor karbür esaslı yeni bilinmeyen tip zırh.
  • Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.
  • Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur.

Motor`da Son Durum Ne ?

İsmail Demir Altay AMT motoru ile ilgili olarak:

“Bir ülkeyle çalışmalar çok çok iyi noktaya geldi, imzalar atıldı diyebiliriz. Motor için yine B ve C planlarımız var.” ifadelerinde bulundu. Demir ayrıca Altay tankında da kullanılmak üzere Ar-Ge çalışmalarında elektrikli motor içinde çalışmaların mevcut tedarik planlarına alternatif olarak devam ettiğini belirtti.

BMC

Teknoloji ve Tarih


Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji


Ağır Taaruz Helikopteri  Atak2 Teknik özellikleri ve son durumu hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.