Türkiye Altın Rezervi Ne Kadar? Neden En Çok Altını Türkiye alıyor?

Altın ; Türkiye’nin altın rezervi ne kadar? Neden en çok altını Türkiye alıyor? Ülkemiz’de doviz rezervi ciddi şekilde azalırken neden Altın rezervi artırılıyor? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2019 Yılında dünyada en çok altın satın alan ülke oldu. Altın fiyatları bu yıl salgınla birlikte rekor kırarken, yurt içindeki altın üretimi de artıyor. Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, Türkiye’de altın üretiminin bu yıl yüzde 16 artışla 44 tona yükselmesini ve tümünü Merkez Bankası’nın (TCMB) almasını beklediklerini söyledi. TCMB, ocak-haziran döneminde 170 ton altın satın alarak bu alanda dünyada ilk sırada yer aldı. 

TCMB Altın Rezervi

Türkiye ‘nin Altın Rezervi

‘Doğal gaz keşfinden daha büyük bir kaynak’

Nurol Holding A.Ş.’nin altın madenciliği şirketi Tumad Madencilik A.Ş.’nin CEO’su olan Hasan Yücel ise Türkiye’nin 6 bin 500 tonluk potansiyel ve en az 1500 tonluk çıkarılabilir altın rezervi bulunduğuna dikkat çekti.

Hasan Yücel, Türkiye’nin bin 500 tonluk geri kazanılabilir altın rezervinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü açıkladığı doğalgaz keşfinden daha büyük bir kaynak olduğunu söyledi. Yücel, “Ülkenin altından elde edeceği katma değer, doğalgaz keşfinden çok daha büyük. Bu da altın üretiminde daha fazla devlet desteğine duyulan ihtiyacı açıkça ortaya koymaktadır” dedi. 2019 verilerine göre Merkez Bankası’nın rezervlerinde 411,8 ton altın vardı.

Bu rezervin 372 tonu Borsa İstanbul’da, 5,9 tonu ise İngiltere Merkez Bankası’nda tutuluyor. İngiltere Merkez Bankası’nın altın kasasında: BBC özel izinle kasaya girdiDünya Altın Konseyi ise Ağustos itibarıyla Türkiye’nin altın rezervlerinin 583 tona yükseldiğini açıkladı.Yine Konsey’in verilerine göre Türkiye altın talebi açısından da dünyada beşinci sırada.

2020 Büyük Kriz Müthiş Fırsat

Gazeteci Erkan Öz, daha 2013’te “2020 Büyük Kriz Müthiş Fırsat” isimli kitabında Türkiye’nin altın politikasını şöyle anlatıyor:
“Akıllı davranan ülkelerin başındaTürkiye yer alıyor. Merkez Bankamızözel bankaları altın mevduatı toplamayateşvik ederek son dönemde resmialtın rezervlerimizi arttırıyor. HattaBaşbakan Erdoğan, Kasım 2012’de açıkçaIMF’nin dolar baskısı altında dünya ekonomisiniyönetmeye çalışmak yerine altın kullanmasınıtavsiye etti. Böylece Türkiye’ninbu konudaki politikasını çekinmedendünyaya da ilan etmiş oldu.
Türkiye’nin altın rezervi 400 ton civarında. Gelişmekte olan ülkeler arasında kişi başı altın birikiminde dünya birincisi.
Öz, bunu şöyle yorumluyor: “Yaklaşantehlike karşısında geç sanayileşenülkeler arasında en sağlam tedbiri alandevlet bizim devletimiz; millet bizimmilletimiz.”

Peki Neden Türkiye Altın Alıyor ?

Berat Albayrak

Şuan dünya ticareti dolar üzerinden döndüğü için ABD istediği ülkeyi ekonomisi ile tehdit edebiliyor. Türkiye ABD’nin dediğini yapan ülke konumundan çıktı şuan sadece kendi politikasına göre hareket ediyor, bu durum başta ABD olmak üzere AB üyelerini rahatsız ediyor. Bu yüzden Suriye’ye girdik yaptırım ile tehdit edildik, Libya’ya girdik yaptırımla tehdit edildik, Akdeniz’de hakkımız olan Gazı arıyoruz yaptırımla tehdit edildik. Sebebi ne ülkemiz çok ciddi ürün ve ham madde ithal ediyor ve bunların parasını Dolar ve Euro ile ödüyor. Türkiye’nin bağımsızlığı ekonomi yüzünden zedelenmemesi için ülkemiz olası bir duruma karşı çok ciddi Altın biriktiriyor. Altın çok olursa ekonomin dövizle hedef alınması o kadar zorlaşır. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklama yaptı; istesek faizi artırıp dövizi düşüre biliriz ama yapmıyoruz amacımız farklı dedi. Yani Devlet aklına akıl sır ermez tahminler ile sadece bunlar söylene biliyor. Umarım en kısa zamanda bir müdahale olur.

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Birlik kursa gücü ne olurdu merak ediyorsanız tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.