Somali Türkiye İçin Neden Önemli ?

Somali Türkiye İçin Neden Önemli ? Türkiye Cumhuriyeti Somali ile geçmişi yeni olan bir şey değil. Somali ile ilişkilerimiz Osmanlı Devletine dayanıyor. Geçmişte yaşanan sömürge yarışında Somali’ye göz dikildi ancak diğer Afrika ülkeleri gibi hemen teslim olmadı halkının neredeyse tamamı müslüman olan tek Afrika ülkesidir. Somali’ye Tarihte ilk adım Kanuni Sultan Süleyman zamanında atılmıştır. Somali’nin liman şehri Berbera’da Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Türk camisi bulunmaktadır. Bu nedenle Somali halkı Türkiye’ye gerçek anlamda güvenmektedir ve bizim Batılı ülkeler gibi sömürge niyetinde olmadığımızı bilirler.

Türkiye Somali

Yakın Tarihte Somali Türkiye İlişkileri

Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra Osmanlı Devleti ile en son ilişkiler Abdülhamid Han döneminde son bulmuştur. Bu süreçten sonra ilk elçiliğimizi 1979 yılında açtık daha sonra ülkede artan iç isyan ve terör olaylarından sonra 1991’de elçiliğimizi kapadık. Aradan geçen uzun aradan sonra 2011’de Somali’de yaşanan açlık ve kuraklıkla birlik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilk yardım elini uzattı halkımızda bir çok yardımlarda bulundu. Şuan Türkiye’nin dünyada en büyük elçiliği ve askeri üssü Somali’de bulunuyor. Ülkemiz çok ciddi yatırımlar yaptı destekler verdi bir istikrar sağlandı ilk kez Dünyada Türk Hava Yolları uçuş seferi düzenledi. Günümüz de yaşanan Covid19 salgınında kimse Somaliyi görmezken ülkemiz sağlık ekipmanları, solunum cihazları hibe etti.

Somali’de Eğitim ve Askerlik

Şuan Somali askerlerine Türk Subayları eğitim veriyor. Ülkenin ve bölgenin en gelişmiş hastanesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesidir. Biz diğer batılı ülkeler gibi sömürmeye gitmedik kazan kazan politikası uyguluyoruz Afrika’nın en önemli limanına sahip Somali buranın işletme hakkı Türkiye’ye verildi aynı şekilde hava alanı işletmesi Türkiye’ye verildi bir çok alanda Türk firmalara veriliyor ihaleler. Bunun neticesinde kazan kazan politikasını uyguluyoruz ülkemizdeki şirketler oraya istihdam sağlıyor, maddi gelir sağlıyor bu şekilde kalkına biliyor.

Türkiye Neden Somali’nin Borcunu Ödedi ?

Haritada Somali’nin Konumu

Türkiye Cumhuriyeti artık eskisi gibi kabuğuna çekilip saldırı gelirse önleriz demiyor. Yayılmacı bir politika ile hem dostlarımızı koruyor hemde çıkarlarımızı. Türkiye’nin Somali’de bu kadar büyük üsse sahip olması BAE ( Birleşik Arap Emirlikleri ) çok rahatsız ediyor. şuan BAE’ni kuşatmış gibiyiz Katar’da açılan üs Somali’de açılan üs darbe olmasa aynı Somali gibi Sudan’da açılacak üs Türk düşmanlarını çok korkutuyor. İMF olan borcu ödeyemezse Somali ülkemiz orada kontrolü bir nebze olsun kaybedecek bunu göze alamayız bu yüzden bu dar zamanımızda borçlarını ödedik.

Somali ve İstihbarat

Somali sayesinde MİT Afrika’da çok ciddi bir İstihbarat ağı kurdu bunun bir çok alanda bize faydası var bu yüzden ülkemizin İMF borcunun ödemesi gereksiz değil bu yüzden atılan bu adımları gereksiz görmek saçma olur. Devletler insanlar gibi 1-2 sene sonrasına plan yapmaz daha ileri dönük planlar yapılıyor bu yüzden olayların daha derinine insekte sadece tahmin olur buna da gerek yok.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Türkiye Neden Dolar Rezervi Azalırken Altın Rezervi Artıyor Öğrenmek İçin tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.