Azerbaycan, Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan bir Kafkasya ülkesidir. Başkenti Bakü olan Azerbaycan aynı zamanda 59 eyalete ve 75 şehre sahiptir. Bu şehirlerin 11 tanesi büyükşehir halindedir ve gelişmişlik konusunda oldukça ilerlemişlerdir. Kültürel açıdan’ da çok büyük zenginliklere sahip olan Azerbaycan da ana dil Türkçemize çok benzeyen Azerbaycan Türkçesidir diyebiliriz, ama ülkenin neredeyse çeyrek nüfusu Rusça konuşmaktadır bu sebeple ülkede asli olarak iki dil konuşulmaktadır. Başkenti dışında dört büyük şehre ve özerk bir bölgeye sahip olan Azerbaycan Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahiptir.
Kendisine bağlı özerk bölgesi, Nahcivan Özerk Cumhuriyetidir ve Kuzey doğusunda Ermenistan ile Güney batısında İran ile komşudur. 1918 Yılında bağımsızlığını ilan eden ülke Sovyet Rusya’nın işgali ile 1920-1991 yılları arasında Sovyet Rusya birliğine bağlı kalır. 1991 Yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ile tekrar bağımsızlığını kazanır ve ülke gün geçtikçe gelişmeye devam eder. 28 Mayıs ülkenin Cumhuriyet Bayramıdır ve 15 Haziran da Ulusal Kurtuluş günleridir.





Azerbaycan ‘ın Ekonomisi (2020)
- GSYİH : 47,2 milyar ABD Doları
- GSYİH Büyüme Oranı : %2,7
- GSYİH Dağılımı : Tarım:%6,2, Endüstri:%51,7, Hizmetler:%42,1
- Kişi Başı GSYİH : 4.690 ABD Doları
- Enflasyon Oranı : %2,8
- İşsizlik Oranı : %5
- Toplam Döviz Rezervleri : 44,5 milyar ABD Doları
- Toplam İhracat : 17,9 milyar ABD Doları
- Toplam İthalat : 10,3 milyar ABD Doları
- Para Birimi : Manat
Azerbaycan Nüfus Bilgileri
- Toplam Nüfus: 10.046.516
- Kullanılabilir İşgücü: 5.042.346
- Askerliğe Elverişli İşgücü: 3.781.760
- Askerlik Çağına Ulaşanlar: 151.270
- Toplam Asker Sayısı: 426.000
- Aktif Asker Sayısı: 126.000
- Yedek Asker Sayısı: 300.000



Kara Kuvvetleri
- Tanklar: 570
- Zırhlı Savaş Araçları:1.451
- Kundağı Motorlu Silahlar: 187
- Çekili Topçular: 227
- Çoklu Roketatarlar: 162
Hava Kuvvetleri
- Toplam Uçaklar: 147
- Av-Önleme Uçakları: 17
- Nakliye Uçakları: 1
- Eğitim Uçakları: 29
- Helikopterler: 88
- Taarruz Helikopterleri: 17



Azerbaycan Deniz Kuvvetleri
- Toplam Donanma Gücü: 31
- Uçak Gemisi: 0
- Firkateyn: 1
- Destroyer: 0
- Korvet: 0
- Denizaltı: 4
- Sahil Güvenlik Botu: 13
- Mayın Gemileri: 7
Not: Bu araştırma www.teknolojivetarih.com tarafından yapılmıştır, izinsiz kopyalanamaz.
Teknoloji ve Tarih
Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.
Yerli ve Milli Teknoloji
Dost ve Kardeş ülke Pakistan`ı tanımak isterseniz buraya tıklayanız.
Kaddafi’yi neden Türkiye korumadı ? Öğrenmek için tıklayınız.