Joe Biden seçilirse Türkiye’ye etkisi ne olur?

Joe Biden Başkan seçilirse ülkemiz için pek iyi bir haber olmayacak. Joe Biden Türk düşmanlığı ile biliniyor, AB ve Türkiye arasında yaşanan gerilimde Trump oyununu her zaman açık oynamıştır. Ancak Biden öyle değil yaptırımlar konusunda Ülkemize ciddi sıkıntılar yaratacak birsi. 1915 ABD tarafından sözde ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanınması için de aktif olarak rol aldı. Başkan seçilmesi durumunda Ermenistan – Azerbaycan savaşında ermeni tarafına açık bir destek verebilir.

Joe Biden ülkemize 2011, 2014 ve 2016’da ziyaretlerde bulunmuştur. son ziyareti 2016’da 15 Temmuz Darbe Girişiminden 1 ay sonra yapmış ve Fetullah Gülen’in iadesi görüşülmüş, sonuç alınamamıştı. Joe Biden daha önce Türkiye hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 2 kere Türkiye’den özür dilemek zorunda kalmıştır.

Joe Biden

ABD eski Senatörü David Vitter Biden ve Türkiye İlişkileri Hakkında Açıklaması

Vitter, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bütün ülkelerin, hem Demokratlarla hem Cumhuriyetçilerle uzun vadede sağlam ve pozitif ilişkiler tesis etmek durumunda olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Eğer Biden Başkan seçilirse özellikle dış politika konusunda büyük değişiklikler olacaktır. Biden yönetimi Türkiye’ye karşı daha güçlü bir pozisyon sergileyecek. Son 10 yıllık dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinde kayda değer zorluklar yaşandı ve bunlar bazı sorunlara sebep oldu. 15 yıl öncesindeki kadar sağlam bir ilişki yok. Trump bu negatif dönüşleri biraz idare etti. Örneğin, S400’ler konusunda bürokratlar Türkiye’ye karşı birçok yaptırım tavsiyesinde bulunmuştu, bu gerçekleşmedi. Biden, bu durumu daha az idare eder ve daha fazla gerilim söz konusu olabilir.”

ABD Kongresi eski üyesi Vin Weber: “Joe Biden ve Türkiye “

“Trump’ın etkisi Cumhuriyetçi Parti’de devam edecek. Kendisi çok popüler. İnsanlar, ‘Trump bu seçimi kaybederse 4 yıl sonra tekrar başkan adayı olur’ diyorlar. Trump’ın destekçileri kendisine çok sadık. Kimse kendisine parti başkanlığı için meydan okuyamaz. Öte yandan Biden, Türkiye ile ilişkilere biraz daha sert yaklaşacaktır fakat fazla zarar veremez. Türkiye, NATO’nun bir parçası. Belki gergin ama bu ilişki devam ediyor. Biden, NATO gibi çok uluslu organizasyonlara bağlılık gösteriyor. Ayrıca Biden, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermeye kalkarsa, kongredeki Cumhuriyetçiler fren yapacak. Biden kazanırsa çok büyük bir olay olmaz. Sadece Türkiye’ye yumuşak yaklaşmak biraz zor olabilir.”

Biden ve Erdoğan

Kısacası Biden seçilirse ülkemize yaptırımlar sözlü değil bizzat uygulaya bilecek bir adam var. Şuan haberlerde olan sonuçlara göre Biden kazandı bakalım bundan sonra ülkemizi neler bekliyor. Yaşayıp göreceğiz.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Teknoloji ve Tarih

Ülkemizin ürettiği ve geliştirmekte olduğu yerli ve milli teknolojilerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklaya bilirsiniz.

Yerli ve Milli Teknoloji

Pakistan İle ilgili Diğer yazımızı okumak için tıklayınız.

Kaynak: Haber7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.